Sezonski rad u Nemačkoj!

Sezonski rad za  studente u Nemačkoj – leto 2021. godine.

OD OVE GODINE PONUDA ZA SVE STUDENTE IZ SRBIJE!

WORK AND TRAVEL GERMANY!

Budi deo programa kulturne razmene – kroz studentske poslove u Nemačkoj usavrši nemački jezik, upoznaj nemačku kulturu i običaje i stekni radne navike!

Program je namenjen svim studentima od 18 do 35 godina koji imaju minimum osnovno znanje nemačkog jezika, nivo razgovora i mogu sezonski da rade u Nemačkoj najviše 90 kalendarskih dana tokom zvaničnih letnjih raspusta na fakultetima.

PRIJAVITE SE!

Pišite nam na info@markernis.com ili nas kontaktirajte na društvenim mrežama!

Prebivalište i mesto rada u Nemačkoj moraju biti odobreni od strane ZAV – Zentrale Ausands und Fachvermittlung. Svi studenti dobijaju formalni ugovor o radu sa pečatom ZAV, bez kojeg ne mogu da odu na studentski rad u Nemačku.

Za teritoriju Srbije članovi udruženja Marker su posrednici agencije Kontext iz Makedonije koja uspešno zapošlјava studente u Nemačkoj više od 10 godina!

Sve što je potrebno da znate o programu

Ko može da učestvuje u ovom programu?

Studenti od 18 do 35 godina koji su na redovnim studijama i koji imaju solidno znanje nemačkog jezika.

Da li je studentima potrebna dozvola za obavlјanje radne prakse?

Da. Boravak studenata koji dolaze iz Srbije, treba biti odobren od strane ZAV (Zentrale Ausands und Fachvermittlung), a samim tim i radno mesto koje će vam biti ponuđeno treba da ispunjava kriterijume ZAV-a. Dokument koji budete dobili, a koji je službeni dokument za rad, treba na sebi da ima pečat ZAV-a.

Koliko najduže traje program sezonskog rada za studente u Nemačkoj?

Dozvolјeno je da Vam radna praksa traje najduže 90 kalendarskih dana za vreme trajanja službenog letnjeg raspusta, kada nemate predavanja na fakultetu.

Koje uslove treba da ispunjavate?

Kao prvo, treba da imate solidno znanje nemačkog jezika (Vaše znanje će biti testirano u našoj agenciji). Treba da budete spremni za rad najmanje dva meseca u Nemačkoj. Vaš zahtev za posao biće uspešniji ako ste spremni da isti obavlјate duže i ukoliko prihvatate posao iz više privrednih grana. Takođe, treba da budete spremni da ponuđeni posao može biti svuda na teritoriji Nemačke. Prijave koje se odnose na određeno radno mesto mogu biti uzete u razmatranje. Ukoliko u prijavi budete napisali da posedujete vozačku dozvolu, trebalo bi da budete spremni na vožnju i normalno, treba da znate da vozite.

Kako se prijaviti?

Prvi korak prijave za studente iz Srbije je sledeći:

Pošaljite popunjen CV na mail adresu info@markernis.com

Procedura nakon prijave na mail

Nakon poslatog CV-a na mail, agencija Kontext će Vas kontaktirati i zakazati online ZOOM intervju gde će utvrditi nivo poznavanja nemačkog jezika i naravno popričati o programu i odgovoriti na sva Vaša pitanja. Nakon uspešno obavlјene provere, na osnovu Vaših ličnih podataka, pripremaju se obrasci na Vaše ime, nakon čega možete podneti prijavu, samo putem tih obrazaca koje Vam šaljemo na mail.

Potrebni dokumenti

U sklopu paketa za prijavlјivanje spadaju sledeći dokumenti koje ćemo Vam poslati na mail:
– Jedna popunjena prijava;
– 3 originalne potvrde da je student na redovnim studijama (izdaje Kontext);
– Kopija pasoša sa važenjem od najmanje 6 meseci nakon datuma povratka iz Nemačke;
– CV.

Šta bi trebalo da sadrži originalna potvrda o redovnim studijama

– Ime i prezime studenta, kao i datum rođenja;
– Na kom odseku studira student;
– Potvrda o upisanom semestru;
– Kada je student započeo sa studijama i kada se očekuje završetak istih;
– Tačno vreme trajanje letnjeg raspusta, od prvog do poslednjeg dana;
– Potvrda da se nakon završenog sezonskog rada, student ponovo vraća na fakultet i od kog datuma (zbog nastavka studija);
– Originalni potpis i originalni pečat fakulteta.

Napomena: Primamo samo originalne overene dokumente na engleskom i na nemačkom jeziku.

Šta se ne prihvata:
– Kopije;
– Skenirani dokumenti;
– Dokumenti bez pečata fakulteta;
– Dokumenti na kojima su načinjene promene, a na kojima nema pečata fakulteta koji odobrava promenu datuma.

– Popravke napravlјene korekturnim lakom – NIKAKO!

Dokle se možete prijavlјivati?

Provera poznavanja nemačkog jezika se vrši od 01.10.2020. do 31.03.2021. godine.
Kompletne prijave se primaju zaklјučno sa 31.03.2021. godine. Nakon ovog roka primamo i dalјe prijave, ali broj radnih ponuda je ograničen.
Napomena: Raspored radnih mesta zavisi od poznavanja nemačkog jezika  i prethodnog radnog iskustva, zavisno od zahteva poslodavaca. Prijem zahteva  ne garantuje i dalјe raspoređivanje.

Da li je moguće otkazivanje iz programa?

Ako iz nekog razloga želite otkazati učešće u programu, trebalo bi da se javite u što kraćem mogućem roku da bismo isti prekinuli na vreme i da povučemo vaše dokumente, saglasno sa propisanim ugovorenim uslovima za otkazivanje.

Da li ću sigurno da dobijem radno mesto u Nemačkoj?

U najvećem broju slučajeva nalazi se radno mesto za sve studente. Može se desiti da jednako kao što studeni mogu otkazati, da to isto učini i poslodavac, ali je to veoma redak slučaj.

Šta treba da uradim kada mi bude ponuđeno neko radno mesto?

Treba odmah da odlučite hoćete li da prihvatite ili ne. Ako ne prihvatite prvo ponuđeno radno mesto, kasnije možda nećete doći na red zbog ogromnog broja prijavlјenih studenata. Radno mesto će prethodno biti pažlјivo odabrano, u skladu sa vašim zahtevima i kvalifikacijama. Ako odbijete to radno mesto, drugu ponudu ćete dobiti onda kada svi ostali studenti budu raspoređeni na radna mesta.

Koja se radna mesta nude studentima?

Najčešće su to radna mesta u oblasti gastronomije (npr. McDonalds, Burger King...) i čišćenje i održavanje objekata (hotela, restorana). U hotelima i restoranima nude se sledeća radna mesta: rad u kuhinji, sobari/ce, konobari/ce, barmeni. Za svaki od poslova treba Vam vrlo dobro znanje nemačkog jezika. Ukoliko imate prethodnog iskustva u nekoj od ovih oblasti, to će Vam biti velika prednost.

Koji su uslovi rada?

Sezonski rad prvenstveno Vam pruža priliku da upoznate nemačku kulturu, jezik i način života, uz plaćeni rad u Nemačkoj. Zato je potrebno da budete spremni da vredno radite za Vašeg poslodavaca tokom sezone. Pored redovnog radnog vremena, možda će biti potrebni i prekovremeni sati koji će se dodatno plaćati. Radno vreme neće biti od ponedelјka do petka, nego u zavisnosti od potreba. Slobodni dani vam možda mogu biti npr. sreda i/ili petak. Najčešće je radno vreme raspoređeno u šest radnih dana uz jedan slobodni dan. Ukoliko vremenski uslovi nisu povolјni, moguće je da ne budete angažovani sa punim radnim vremenom, pa su u tom slučaju i zarade manje. Trebalo bi da imate u vidu da uz sezonski rad nećete imati neku veliku šansu da usavršite jezik kao što bi to bilo tokom boravka u svojstvu bebisitera. Najbolјi način da se nauči jezik je svakako Au Pair boravak. Ali je taj program veoma različit od ovog i za njega postoji posebna prijava.

Šta je sa smeštajem i ishranom?

Postoje poslodavci koji nude smeštaj i/ili hranu, a troškove odbijaju od Vaše plate. To su minimalni iznosi za ovu namenu. Najčešće delite sobu ili apartman sa drugim studentima. Ukoliko Vam Vaš poslodavac ne nudi smeštaj, onda je on na teret samog studenta.

Koliko ću biti plaćen/a za moj rad?

Radna satnica jednog stranca je ista kao iz za nemačke radnike. Najčešće se plata isplaćuje krajem meseca i zbog toga pre polaska bi trebalo poneti dovolјno novaca za prvi mesec. Pažnja! U dozvoli za obavlјanje posla izdate od ZAV-a je najčešće navedena bruto plata. U tu svrhu, o svakoj ponudi za radno mesto, prvo ćete se dogovarati sa nama o tome da li se uopšte isplati da je prihvatite.

Čemu bi trebalo posvetiti pažnju pre polaska za Nemačku?

Kao student nećete biti zdravstveno osigurani u Nemačkoj, ali uz našu pomoć obezbedićete zdravstveno osiguranje u Srbiji koje će važiti i u Evropi. Pažnja! Molimo vas da ponesete dodatnu kopiju potvrde sa fakulteta koja će poslodavcu biti potrebna za izračunavanje vaše plate.

Kako i gde treba da podnesem zahtev za vizu?

Od juna 2010. godine nisu potrebne vize za sezonski rad u Nemačkoj. Da bi se evidentirao Vaš boravak u Nemačkoj, potrebno je da se prijavite u opštini u kojoj ćete živeti i raditi.

Na raspolaganju smo Vam za sva pitanja

info@markernis.com

+381 60 75 45 45 7

Shopping Basket