Prvo izdanje World music festivala Merak održano je 19. oktobra 2019. kada je nastupio legendarni Manu Chao, revolucionarni muzičar i aktivista, koji predstavlјa nesumnjivo autentičnu pojavu na svetskoj muzičkoj sceni. Za ovaj koncert vladali su nezapamćeno interesovanje i poseta, kako publike iz Srbije (Subotica, Zrenjanin, Ruma, Novi Sad, Beograd, Kruševac, Kragujevac, Čačak, Užice, Leskovac, Pirot, Vranje, Novi Pazar), tako i iz zemalјa regiona (Bugarska, Grčka, Makedonija, Republika Srpska). Karte su rasprodate za manje od sat vremena, a dodatni kontigent karata planuo je za manje od 20 minuta. Zbog želјe izvođača da napravi malo intimniju atmosferu i ostvari direktan kontakt sa publikom, broj posetilaca na koncertu bio je ograničen i prisustvovalo je oko 1.500 lјudi.

Kao i kod publike, i u medijima je vladalo ogromno interesovanje, pa su o koncertu izveštavali svi nacionalni, regionalni i lokalni mediji (između ostalog, RTS je koncertu posvetio poseban deo u emisiji “OKO magazin”; Manu Čao se našao i na šolјi koja je zaštitni znak emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ itd.). Na društvenim mrežama se, najpre sa nevericom, a zatim sa velikom euofrijom mesecima pisalo o događaju. Neverovatna atmosfera na dvočasovnom koncertu, koji je nadmašio očekivanja i publike i organizatora, dugo je bila tema i po završetku događaja, a mnogi su ga opisali kao “kulturni događaj godine“ i “koncert decenije u Nišu”.

Iako novoosnovani, Festival je u svom prvom izdanju uspeo da artikuliše prepoznatlјiv identitet na festivalskoj mapi Srbije i kao takav, nametne se kao veoma relevantan za kulturu, ne samo Grada Niša već čitavog Balkana i regiona. čime je u startu “podignuta lestvica” kvaliteta prilično visoko.

 

Drugo izdanje Festivala Merak planirano je za 23. i 24. oktobar 2020. godine. U toku su pregovori sa velikim svetskim imenima koja će biti hedlajneri, dok su načelno potvrđeni nastupi sastava iz Argentine, Italije, Izraela, Češke, Japana i drugih zemalјa kao i muzičkim sastavima iz Srbije. Pored festivalskih dana Merak ima u planu organizaciju i nekoliko samostalnih koncerata velikih zvezda tokom godine.

 

Uz detaljno razrađen plan aktivnosti cilj je da Festival cele godine bude aktivan i prisutan kako u medijima, tako i na internetu i društvenim mrežama ali u gradovima širom Srbije i regiona. Ciljanom marketing kampanjom, Festival će konstantno biti prisutan na internetu i društvenim mrežama, a uz podršku agencije AdverCity, Festival će vizuelno biti prisutan u većini gradova Srbije, ali i regiona (bilbordi, city lights, baneri, posteri i flajeri). Medijskom i PR kampanjom Fest će biti prisutan tokom godine u najavama, reportažama, emisijama i ostalim formatima na većini nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija.

Shopping Basket