Prvo izdanje World music festivala Merak održano je 19. oktobra 2019. kada je nastupio legendarni Manu Chao, revolucionarni muzičar i aktivista, koji predstavlјa nesumnjivo autentičnu pojavu na svetskoj muzičkoj sceni. Za ovaj koncert vladali su nezapamćeno interesovanje i poseta, kako publike iz Srbije (Subotica, Zrenjanin, Ruma, Novi Sad, Beograd, Kruševac, Kragujevac, Čačak, Užice, Leskovac, Pirot, Vranje, Novi Pazar), tako i iz zemalјa regiona (Bugarska, Grčka, Makedonija, Republika Srpska). Karte su rasprodate za manje od sat vremena, a dodatni kontigent karata planuo je za manje od 20 minuta. Zbog želјe izvođača da napravi malo intimniju atmosferu i ostvari direktan kontakt sa publikom, broj posetilaca na koncertu bio je ograničen i prisustvovalo je oko 1.500 lјudi.

Kao i kod publike, i u medijima je vladalo ogromno interesovanje, pa su o koncertu izveštavali svi nacionalni, regionalni i lokalni mediji (između ostalog, RTS je koncertu posvetio poseban deo u emisiji “OKO magazin”; Manu Čao se našao i na šolјi koja je zaštitni znak emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ itd.). Na društvenim mrežama se, najpre sa nevericom, a zatim sa velikom euofrijom mesecima pisalo o događaju. Neverovatna atmosfera na dvočasovnom koncertu, koji je nadmašio očekivanja i publike i organizatora, dugo je bila tema i po završetku događaja, a mnogi su ga opisali kao “kulturni događaj godine“ i “koncert decenije u Nišu”.

“Merak – World music festival”, nazvan je po srpskoj reči MERAK koja se, iako potiče iz turskog jezika, odavno odomaćila kod nas sa značenjem zadovolјstva koje proističe iz “malih” stvari – označava želјu, žudnju za nečim, ćef, uživanje, ugodno raspoloženje, ali i setu. Upravo ova srpska reč ušla je u internacionalni rečnik reči koje nije moguće prevesti na druge jezike (као što je havajska reč “aloha”…), na kome radi dr Tim Lomas, psiholog na Univerzitetu Istočni London, koji se bavi istraživanjem o tome kako se pozitivna osećanja opisuju u različitim jezicima sveta.

“Merak” prezentuje upravo taj osećaj po kojem je Niš prepoznatlјiv, putem muzike inspirisane srpskom tradicijom, ali istovremeno promoviše i autentičnost muzičkog izraza umetnika iz različitih delova sveta i njihovu muziku, koja kroz određeni muzički pravac koristi motive tradicionalne muzike različitih zemalјa. Bilo da je reč o tradicionalnoj, etno, world music ili džez, fusion, pop, rok, hip hop muzici ili drugim muzičkim pravcima. Osnivač je Festivala je udruženje Marker .

Uz detaljno razrađen plan aktivnosti cilj je da Festival cele godine bude aktivan i prisutan kako u medijima, tako i na internetu i društvenim mrežama ali u gradovima širom Srbije i regiona. Ciljanom marketing kampanjom, Festival će konstantno biti prisutan na internetu i društvenim mrežama, a uz podršku agencije AdverCity, Festival će vizuelno biti prisutan u većini gradova Srbije, ali i regiona (bilbordi, city lights, baneri, posteri i flajeri). Medijskom i PR kampanjom Fest će biti prisutan tokom godine u najavama, reportažama, emisijama i ostalim formatima na većini nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija.

Shopping Basket